ایمپلنتها، پیچهایی هستند که قطر و ارتفاعی مشابه ریشه دندان داشته و برای تحمل فشارهای وارده، جایگزین ریشههای ازدسترفته میشوند. برای اتصال این پیچ از استخوانهای فک شما استفاده میشود. این استخوانها یک بنیان قوی برای حمایت از یک یا چند دندان مصنوعی هستند. یک اتصالدهنده که به آن نیم پایه گفته میشود، در بالای ایمپلنت قرار میگیرد تا بتواند تاجها را نگه دارد. تاجها بهصورت دستی ساخته میشوند تا بتوانند با فرم طبیعی دندانهای دیگر و دهان شما هماهنگ شوند. ایمپلنتهای جدید در صورت مراقبت خوب حتی میتوانند تا سی سال بعد کارایی داشته باشند. در این مقاله قصد داریم تا روشهای مراقبت از ایمپلنت را برای افزایش طول عمر آن موردبررسی قرار دهیم.
چه زمانی ایمپلنت انجام میشود؟
ایمپلنت زمانی انجام میشود که شما نیاز به جایگزینی یک یا چند دندان داشته باشید. تشخیص زمان درست برای انجام ایمپلنت بر عهده دندانپزشک است. به عبارت بهتر دندانپزشک با توجه به وضعیت لثه و فک شما تشخیص میدهد که زمان مناسب برای انجام ایمپلنت چه زمانی است. اگر عفونتی در لثه و دندان شما وجود نداشته باشد، تراکم کافی در استخوان فک وجود داشته و در ناحیه کاشت دندان بافت نرم به مقدار کافی وجود داشته باشد، دندانپزشک میتواند عملیات کاشت دندان و ایمپلنت را بلافاصله پس از کشیدن دندان طبیعی انجام دهد. در غیر این صورت باید حدود سه تا شش ماه از خارج کردن ریشه دندان از لثه بگذرد تا دندانپزشک بتواند استارت عملیات را بزند.
انواع ایمپلنت
با توجه به زمانبندی انجام ایمپلنت، ایمپلنتها به دو دسته فوری و بلندمدت تقسیم میشوند. ایمپلنتهای فوری زمانی انجام میشوند که پزشک از مناسب بودن وضعیت لثه، دندان و استخوان فک مطمئن باشد. چراکه در ایمپلنت فوری، ایمپلنت بدون فاصله زمانی از کشیدن دندان، در استخوان فک جایگذاری میشود. اما ایمپلنت بلندمدت یک فرایند طولانی است که ممکن است تا یک سال یا بیشتر به طول انجامد.
این نوع از ایمپلنتهای هرچند با جراحیهای متعدد همراه است، اما معمولا طول عمر بیشتری دارد. در این روش پس از خروج ریشه دندان از لثه و انجام عمل لیفت سینوس، سه تا شش ماه برای ترمیم بافت اطراف زمان لازم است. پس از این مدت جراحی دیگری برای برش لثه و دریل کردن استخوان انجامشده که مدتزمان نقاهت آن ۴ ماه است. در ادامه عمل جراحی نهایی برای سوار کردن تاج دندان بر روی پایه ایمپلنت انجام خواهد گرفت.
اندوستیل یا ساب پریوستیل
دو نوع اصلی از ایمپلنتها وجود دارد که به نامهای اندوستیل (Endosteal) و ساب پریوستیل (Subperiosteal) شناخته میشوند. اندوستیل معمولا در عملهای دو مرحلهای مورداستفاده قرار میگیرد. این نوع از ایمپلنتها پیچهای کوچکی از جنس تیتانیوم هستند که پس از قرارگیری در استخوان فک، دندانهای مصنوعی بر روی آن قرار میگیرند. اما ایمپلنتهای ساب پریوستیل بهطور مستقیم در استخوان فک قرار نمیگیرند. بلکه جای آنها در زیر لثه و روی استخوان فک است. بهاینترتیب قسمت نگهدارنده بیرون از بافت لثه قرار خواهد گرفت. از این نوع ایمپلنت برای افرادی که استخوان فک آنها استحکام و سلامت کافی برای انجام پیوند استخوانی را ندارد، استفاده میشود.
فرایند ایمپلنت ممکن است تکمرحلهای یا دومرحلهای باشد. در ایمپلنت دومرحلهای که رایجترین نوع ایمپلنت است، پس از قرارگیری ایمپلنت در داخل استخوان فک، بافت لثه را بخیه کرده و پس از التیام نواحی اطراف استخوان فک که مدتزمانی نسبتا طولانی نیاز دارد، تاج دندان به ایمپلنت متصل میشود. اما در ایمپلنت تکمرحلهای، مقداری از قطعه ایمپلنت پس از قرار گرفتن در استخوان فک از لثه بیرون میماند. درنتیجه به دلیل اینکه ایمپلنت و نیم پایه در یک مرحله نصب میشوند، پس از طی شدن دوره بهبودی نیازی به جراحی جدید برای اتصال تاج دندان نیست.
علاوه بر وضعیت دهان و استخوان فک و روشی که برای انجام ایمپلنت انتخاب میشود، یکی از اصلیترین عوامل تاثیرگذار در طول عمر ایمپلنت شیوه مراقبت از آن است. پس از ایمپلنت باید همواره دهان و ایمپلنت خود را تمیز نگهدارید. از همان زمان جراحی باید فرایند مراقبتی از ایمپلنت و سایر دندانهای خود را کلید بزنید. برای این کار باید از مسواک، دهانشویه و نخ دندان استفاده کنید. اما به خاطر داشته باشید که باید تا زمان باز کردن بخیهها از شستن محل جراحی خودداری کنید. در هفته اول میتوانید از آبنمک گرم برای مراقبت از محل عمل استفاده کنید. به این صورت که باید آبنمک را تا زمان سرد شدن در دهان خود نگهدارید. همچنین در این زمان بهتر است از مصرف غذاهای سفت خودداری کنید.
تاجاییکه ممکن است مواد غذایی را از ناحیه عمل دور نگهدارید. همچنین تا زمان بهبود جراحات باید از کشیدن سیگار خودداری نمایید. پس از انجام عملیات کاشت دندان به شما توصیه میشود که حداقل روزانه دو بار مسواک بزنید. بهتر است این کار را پس از هر وعده غذایی انجام دهید. حتی تمیز کردن دهان با استفاده از آب پس از مصرف موادغذایی شیرین یا گازدار میتواند موثر باشد. ایمپلنتها پس از طی شدن دوره درمانی میتوانند مانند دندانهای طبیعی تمامی وظایف لازم را انجام دهند. بنابراین مراقبت از این نوع دندانها نیز همانند دندان طبیعی باید بهطور دائمی و منظم انجام شود.
دکتر یوسف جهاندیده چه خدماتی را به مردم رشت ارائه میدهد؟
دکتر یوسف جهاندیده یکی از بهترین دندانپزشکان ایران است که هماکنون در رشت مشغول ارائه خدمت به بیماران است. ایشان با استفاده از آخرین فناوریهای روز خدمات مختلفی را در مطب خود به بیماران ارائه میدهند. ازجمله این خدمات میتوان به انجام خدمات بلیچینگ، لمینت و کامپوزیت برای داشتن لبخندی زیباتر اشاره کرد. همچنین کاشت دندان یا ایمپلنت برای بازگرداندن زیبایی و بهبود کارایی دندان در مطب دکتر جهاندیده انجام میشود. در کنار اینها شما میتوانید از مهارت دکتر جهاندیده برای ساخت انواع پروتز متناسب با فرم دهان و فک خود بهره بگیرید. بهعلاوه با مراجعه به سایت www.drjahandideh.com میتوانید از مطالعه بهروزترین مقالات دندانپزشکی لذت برده و پیش از انتخاب یک نوع پروتز یا ایمپلنت از فرایند، هزینه و مدتزمان نقاهت آن آگاه شوید. برای دسترسی به خدمات دکتر یوسف جهاندیده میتوانید به آدرس رشت، خیابان مطهری، روبهروی مدرسه مژدهی، ساختمان کاسپین، طبقه اول مراجعه نمایید.