عوامل متعددی همچون جنس نامرغوب دندان، خوردن نوشابههای گازدار، خوردن شیرینی، بد مسواک زدن، مسواک نزدن، ساییدن دندانها به دلیل فشار عصبی، آسیبهای فیزیکی و … باعث خراب شدن دندان میشود. در چنین حالتی برخی از افراد اقدام به جایگزین کردن دندان یا تعدادی از دندانهای خود مینمایند. به طور کلی دندانهای مکمل یکدیگرند و اگر در یکی از آنها مشکل بهوجود آید، در لبخند زدن، غذا خوردن و حتی صحبت کردن فرد، مشکل ایجاد میشود. بدین منظور روشهای متعددی برای جایگزین کردن دندان پیشروی افراد قرار دارد که یکی از مهمترین این روشها، کاشت دندان بدون ایمپلنت است. در این مقاله قصد داریم به بررسی این روش و سایر روشها و مقایسه اجمالی آن با سایر روش ایمپلنت دندان بپردازیم.
فهرست مطالب
روش کاشت دندان بدون ایمپلنت
در روش کاشت دندان بدون ایمپلنت، ابتدا از دندانی که قرار است در جای دندان اصلی استقرار یابد، کپیبرداری صورت میپذیرد. سپس بدون انجام هیچگونه دریلکاری و سوراخ کردن، دندان جدید به جای دندان اصلی مینشیند. به منظور به وجود آوردن زیبایی در دندان مجاور در طول پروسه بازسازی و ترمیم استخوان و اتصال به ریشه تازه، یک روکش بر روی آن قرار میگیرد. مدت زمان بهرهگیری از این روکش حدوداً ۶ ماه است و بعد از گذشت این زمان، روکش دائمی به جای آن نصب میشود که شباهت زیادی به دندان اصلی دارد.
مهارت بالای دندانپزشک باعث ایجاد نتایج مطلوب در این روش میشود. دکتر جهاندیده متخصص پروتز ثابت با بهرهگیری از تکنولوژی و علم به روز این جراحی را به بهترین شکل انجام میدهد. روش کاشت دندان بدون ایمپلنت علاوه بر داشتن مزایای ایمپلنت، معایب آن را ندارد و از این رو یک روش بسیار مطلوب محسوب میشود. با این حال مشکل اصلی این روش، الزام قرار داشتن دندان اصلی در جای خود است.
سایر روشهای جایگزینی دندان
همانطور که در ابتدای مقاله هم بیان نمودیم، روشهای گوناگونی برای جایگزین نمودن دندان وجود دارد. گاهی اوقات اگر دندان خراب فرد از جایش بیرون آید، وی تصمیم میگیرد آن را به حال خود رها کند. انجام چنین کاری نتایج نامطلوبی را به دنبال دارد که یکی از مهمترین آنها، آسیب دیدن استخوان است. در حقیقت عدم وجود دندان و به دنبال آن عدم تحریک استخوانهای پیرامون دندان مشکلات زیادی را به بار میآورد. چنانچه دندان از جای در آمده، مربوط به قسمت عقبی فک باشد، اجباراً طرف دیگر دندان بخش زیادی از وظیفه جویدن غذا را بر عهده میگیرد و لذا ممکن است دچار سایش شود.
۱- کاشت دندان مصنوعی با امکان جدا شدن
در این روش دندانهای پلاستیکی مورد استفاده دارای پایهی پلاستیکی با رنگ یکسان لثه میباشند و قابلیت جدا شدن از دهان را هم دارا هستند. گاهی اوقات پایهی پلاستیکی این دندانها یک چهارچوب از جنس فلز هم دارد. اگر تاج بر روی دندان طبیعی قرار بگیرد و سپس دندان مصنوعی بر روی آن قرار داده شود، انطباق بهتری بین دندانهای مصنوعی و دهان به وجود میآید. دندانهای مصنوعی را نمیتوان به مدت ۲۴ ساعت مورد استفاده قرار داد و معمولاً در زمان خواب باید جدا شوند و در جای مناسب و به دور از آلودگی قرار بگیرند.
به این نکته هم توجه داشته باشید که برداشتن و گذاشتن دندان مصنوعی به هیچ عنوان کار سادهای نیست و به همین خاطر ممکن است فرد را در روزهای ابتدایی استفاده با مشکل روبهرو کند. در چنین شرایطی برخی از افراد سعی میکنند با زور دندان را در سر جای خود قرار دهد که این کار میتواند باعث شکستگی و یا آسیب دیدن دندانهای سالم گردد.
همچنین شما میتوانید مطالب مفیدی در زمینه ایمپلنت فوری، بریج دندان و لمینت را در وبسایت دکتر جهاندیده متخصص پروتز ثابت و فلوشیپ ایمپلنت و لیزر مطالعه کنید.
۲- روش پل دندانی
در این روش، عموماً از یک پل سهتایی بهره گرفته میشود. این پل دارای یک پروتز دندان و یا یک روکش است که جایگزین دندان از جای درآمده و خراب میگردد. حال سوالی که ممکن است به وجود آید، این است که این روکش چگونه در جای دندان اصلی نگه داشته میشود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که وظیفه نگهداشتن پل دندانی، بر عهده دندانهای جانبی دندان خراب است. این دندانهای جانبی پیش از قرار گرفتن پل ابتدا توسط جراح ساییده میشوند.
لذا با توجه به مطالب بیان شده میتوان به این نتیجه رسید که الزام استفاده از روش پل دندانی، سلامت کامل دندانهای جانبیِ دندان از جای درآمده است. پل دندانی بین ۸ تا ۱۰ سال عمر دارد و در صورت وجود دندانهای جانبی سالم، یک روش جایگزینی نسبتاً مطلوب است.
۳- روش کاشت دندان با ایمپلنت
در فرآیند کاشت ایمپلنت بعد از خروج دندان اصلی خراب، استخوان فک با استفاده از دریل مخصوص، سوراخ میگردد و ایمپلنت در جای مدنظر استقرار مییابد. پایه ایمپلنت از جنس فلز بوده و تاج آن هم از جنس یک ماده سرامیکی میباشد. روش کاشت دندان با استفاده از ایمپلنت یک روش بسیار وقتگیر بوده و پروسه آن بین ۹ تا ۱۲ ماه زمان میبرد. مشکل اصلی این روش دشواری و زمانبر بودن جراحی موردنیاز برای قرار دادن ایمپلنت است. در حقیقت دندانپزشک باید بسیار ماهر باشد تا هم سوراخ کردن با دریل را به خوبی انجام دهد و هم از پس جراحی بسیار مشکل قرار دادن پایه فلزی برآید. مزیت اصلی این روش هم ماندگاری بسیار طولانی آن و همچنین جلوگیری از خراب شدن استخوان مجاور است.
مقایسه کاشت دندان بدون ایمپلنت با کاشت دندان با ایمپلنت
روش کاشت دندان بدون ایمپلنت در مدت زمان کوتاهتری نسبت به روش ایمپلنت دندان صورت میپذیرد و مراحل راحتتری هم دارد. به عنوان مثال همانطور که قبلاً هم بیان شد، در ایمپلنت دندان باید فک با استفاده از دریل سوراخ شود که کار مشکلی است اما در روش کاشت دندان بدون ایمپلنت نیازی به این موضوع وجود ندارد. در روش کاشت دندان بدون ایمپلنت دندان خراب باید حتماً جای خودش قرار داشته باشد و کپیبرداری از آن صورت بگیرد، در حالی که در ایمپلنت دندانی نیازی به این موضوع نیست.
سخن پایانی
مراقبت از سلامت دهان و دندان موضوعی است که متأسفانه افراد زیادی به سادگی از آن میگذرند. خراب شدن دندان یک امر طبیعی است که پیامدهای نامطلوبی هم با خود به دنبال دارد. برای جایگزین کردن دندان خراب و از جای درآمده، روشهای متعددی وجود دارد که به طور اجمالی شما را با روش کاشت دندان بدون ایمپلنت و همچنین سایر روشها آشنا نمودیم. دکتر یوسف جهاندیده متخصص پروتز ثابت در شهر رشت میتوانند به شما در زمینه کاشت دندان بدون ایمپلنت و سایر روشهای درمانی دیگر یاری رسانند. برای رزرو نوبت معاینه با مطب ایشان در تماس باشید.