همانطور که میدانید دندانهای طبیعی انسان نیاز به مراقبتهای روزانه توسط خود شخص و معاینات دورهای توسط دندانپزشک دارد. در صورت عدم توجه به این نکات، در دراز مدت دچار آسیب و پوسیدگی میشوند و حتی ممکن است در صورت پیشرفت پوسیدگی و عفونت، فرد دندان خود را از دست بدهد. در صورتی که فرد دندانهای خود را از دست دهد، سه روش کاشت ایمپلنت دندان، بریج یا پل دندان و دندان مصنوعی متحرک میتواند جایگزینی برای دندانهای طبیعی فرد باشند. انتخاب روش جایگزینی به وضعیت دندانها، بودجه و انتخاب خود شخص بستگی دارد. در این مقاله به توصیه دکتر جهاندیده در رشت که از متخصصین مجرب در زمینه ایمپلنت هستند، به دو راهکار جایگزین یعنی ایمپلنت و دندان مصنوعی متحرک خواهیم پرداخت و مزایا و معایب هر کدام را بیان خواهیم کرد.
دندان مصنوعی متحرک؛ قدیمیترین روش جایگزینی دندان طبیعی
به احتمال زیاد تا به حال دندانهای مصنوعی پدربزرگ و مادربزرگها را دیدهاید. آنها همان دندان مصنوعی متحرکی هستند که در موردشان صحبت میکنیم. این دندانها پس از قالبگیری توسط دندانساز، با مواد اکریلیک و فلز ساخته میشوند. این روش جایگزینی دندان، روشی بسیار قدیمی است که امروزه نیز استفاده میشود. دندان مصنوعی متحرک هم برای فکهایی که تمام دندانها را از دست دادهاند و هم بصورت تکهای برای پر کردن جای دو یا چند دندان مورد استفاده قرار میگیرند. از دیگر انواع این جنس دندان مصنوعی بریجها هستند که در این روش دندان مصنوعی با استفاده از روکش، به دو دندان کناری فضای خالی متصل شده و در جای خود ثابت میماند.
دندان مصنوعی هزینه کمی داشته و علاوه بر طول عمر بالا، عوارض خطرناکی نیز ندارد؛ اما با این وجود معایب زیادی دارد که باعث شده است روشهای جدید جایگزین دندان مصنوعیهای متحرک شوند. در ادامه معایب آن را بررسی میکنیم و سپس به بررسی روشهای جدید جایگزینی خواهیم پرداخت.
معایب دندان مصنوعی متحرک
– نیاز به خارج کردن برای تمیز کردن آنها: دندان مصنوعی متحرک هر روز نیاز به خارج شدن از دهان و تمیز کردن دارد که همین امر ممکن است فرد را آزار دهد و یا حتی از لحاظ روانی بخصوص در افراد جوان تأثیر منفی داشته باشد.
– مشکل در گاز زدن یا جویدن برخی غذاهای سفت: با توجه به اینکه دندان مصنوعی متحرک در جای خود ثابت نیست، فرد در جویدن برخی غذاهای سفت و چسبنده با مشکل دچار میشود.
– خم شدن و شکستن با کمترین فشار و ضربه: با توجه به جنس لثههای مصنوعی این دندانها، در صورت وارد شدن ضربه و یا فشار از قسمت لثه شکسته و یا خم میشوند.
– احساس وجود شی بیرونی در دهان: عادت کردن به دندان مصنوعی برای بسیاری از افراد سخت است؛ زیرا این دندانها به عنوان جسم خارجی بر روی فک قرار میگیرند و اغلب افراد برای عادت به آنها نیاز به زمان زیادی دارند.
– تحلیل رفتن استخوان فک: زمانی که تعداد دندانهای فک بسیار کم است و یا دندانی در فک وجود ندارد، بدن تشخیص میدهد که دیگر فک نیاز به استخوان ندارد و کمکم سلولهای استخوانی ناحیه فک، کم شده و فک تحلیل میرود. در صورتی که دندانهای مصنوعی متحرک نیز بر روی لثه قرار داشته باشد، به این تحلیل کمک کرده و بعد از چند سال پروتزهای دندان مصنوعی نیاز به ترمیم و یا تعویض خواهند داشت چرا که دیگر برای فک تحلیل رفته مناسب نیستند.
– داشتن آلرژی نسبت به جنس دندان مصنوعی : برخی افراد به جنس فلزی دندانهای مصنوعی آلرژی دارند. برای این افراد معمولاً از دندانهایی با جنس لثه رزین ترموپلاستیک استفاده میشود.
ایمپلنت جایگزینی مناسب برای دندان مصنوعی متحرک
تمامی این مشکلات باعث شده است که افراد رغبت زیادی برای استفاده از دندان مصنوعی متحرک نداشته باشند. امروزه با پیشرفت علم و فناوری، روش ایمپلنت پیشرفت زیادی داشته است. بیایید ببینیم این روش جایگزینی دندان چگونه است. ایمپلنتها که روش جدید برای کاشت دندانهای مصنوعی هستند، در چندین مرحله با دقت بسیار کاشت میشوند، در واقع ایمپلنتها دارای یک میله تیتانیومی هستند که داخل استخوان فک کاشته میشود و پس از جوش خوردن این پایه با استخوان فک، روکش دندانی از جنس پروتز ساخته شده و بر روی این میله قرار میگیرد. با این روش، میتوان با کاشت حدود ۴ تا ۶ ایمپلنت در فک، پایهای محکم برای پروتزهای دندانی ایجاد کرد که کل فک را پوشش میدهند. همچنین برای کاشت دندان در فضای خالی بین دندانها، روشی ایدهآل محسوب میشود.
روش کاشت ایمپلنت مزایای بسیاری نسبت به دندانهای مصنوعی متحرک دارد؛ اما قبل از بررسی آنها، بهتر است به برخی نکات مربوط به کاشت ایمپلنت نگاهی بیاندازیم:
– برای کاشت ایمپلنت، به لثه و استخوان فک سالم و قوی نیاز است.
– در صورت تحلیل رفتن استخوان فک، نیاز به ترمیم و پیوند استخوان فک خواهد بود.
– برای کاشت ایمپلنت باید صبور باشید، چرا که مراحل کاشت و درمان طولانی است.
– افراد دیابتی برای کاشت ایمپلنت حتماً باید سطح قند خون خود را با مراجعه به متخصص کنترل کنند.
حالا بپردازیم به اینکه ایمپلنت چه مزایایی نسبت به پروتزهای متحرک دارند. آیا واقع ایمپلنت ارزش این را دارد که هزینه بسیار بالای آن را متحمل شویم؟
مزایای ایمپلنت نسبت به دندان مصنوعی متحرک
– بهبود کیفیت زندگی اجتماعی و فردی با بالا رفتن اعتماد به نفس
– ثابت بودن ایمپلنت و تلفیق آن با استخوان فک که آن را بسیار شبیه به دندانهای طبیعی کرده است.
– تمیز کردن و مراقبت مشابه به دندان واقعی و عدم ایجاد زخم و عفونت لثه برخلاف پروتزهای متحرک
– دائمی بودن ایمپلنت
– بهبود زیبایی ظاهری لبخند
– عدم ایجاد مشکل در خوردن غذاهای سفت و چسبنده
سخن پایانی
با توجه به نکاتی که ذکر شد به نظر ایمپلنت مزایای زیادی خواهد داشت؛ اما باید توجه داشت که کاشت ایمپلنت عملی بسیار حساس است و حتماً باید با بررسیهای دقیق توسط پزشک متخصص انجام گیرد. به جرئت میتوان گفت در کاشت ایمپلنت متخصص کاشت، نقش اصلی را خواهد داشت. پس سعی کنید در انتخاب دندانپزشک خود نهایت دقت را داشته باشید. دکتر جهاندیده متخصص پروتز ثابت در شهر رشت یکی از متخصصین مجرب در زمینه کاشت ایمپلنت هستند که شما میتوانید برای دریافت راهنمایی و رزرو وقت با مطب ایشان تماس بگیرید.